Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Klezmer avond

9 februari @ 19:30 CET

Op 9 februari zal een muzikale avond georganiseerd worden. Allen welkom in de kapel in Duiven om te genieten van Klezmermuziek! Klezmer is Hebreeuws voor ‘muzikant’ (‘werktuig voor liedjes’). Het is muziek die over de hele wereld gezworven heeft.
De stijl is ontstaan in Oost-Europa onder Jiddisch (Joods Duits) sprekende Joden. Het is muziek met een lach en een traan, met veel majeur en mineur-wisselingen. Muziek voor op bruiloften, op straat en bij uitvaarten. Voor rouw en trouw! Heel levendige muziek waarin je veel emotie als muzikant kwijt kunt, en als luisteraar of danser door meegenomen kunt worden.
Joden zijn door heel Europa verspreid, verstrooid geraakt (‘de diaspora’ sinds 70 n.C.).
Daar ontwikkelde zich na de middeleeuwen in Oost-Europa een Joodse cultuur in eigen dorpjes en vestigingsgebieden. Viool, zang, klarinet, accordeon, gitaar, cello zijn instrumenten die bij Klezmer horen. Heel bekend in Nederland zijn Di Gojim en Amsterdam Klezmer Band. Deze laatste is kenmerkend voor wat Klezmer meebrengt: waar Joden gaan wonen, krijgt de Klezmer-muziek ‘couleur locale’: in Oost-Europese Klezmer hoor je polka, mazurka, wals en polonaise terug, Europese dansritmes. In de VS is Klezmer één van de pijlers van de jazz en hoor je showband-muziekinvloeden.
In Zuid-Amerika hoor je de tango-invloed, in Zuid Spanje en Noord-Afrika de flamenco-invloed en in Israël de kibboets-stijl terug. Muziek, dans en zang horen in ieder geval in de Klezmermuziek bij elkaar, onafscheidelijk.
In Duiven zullen Wessel Springer (piano), Willem Lindeman (fluiten), Leander Grooten (contrabas), Peter Mekkink (percussie) en Jolande van Baardewijk (gitaar) een avondje Klezmermuziek laten horen, en mooie verhalen erbij vertellen.

Plaats en tijd: Samen op Weg kapel, Rijksweg 56b, Duiven, 9 februari om 19.30 uur, welkom met koffie, thee en drankje!

 

Gegevens

Datum:
9 februari
Tijd:
19:30 CET
Evenement Categorie:

Organisator

Inspiratie, Bezinning en Ontmoeting
E-mail
Bekijk de site van Organisator

Locatie

SOW kapel, Duiven