Fluiten …

Op Kerstdag – zo rond het middaguur – loopt een niet meer zo piepjong figuur naar huis. Ferme stap en fluitend. Het was weliswaar droog maar de temperatuur gaf buiten geen aanleiding tot welke kunstuiting dan ook. Voorbijgangers moesten even glimlachen. Die figuur, beste mensen, was ik en ik kwam terug van de kerstmorgendienst.

Was ‘s morgens al wat vroeger van huis gegaan want je verwacht toch iets meer publiek dan op een normale zondag en dat bleek ook een goed idee te zijn geweest want mijn normale plaatsje achterin was bezet. Er werd een plekje voor mij gevonden (nee, niet een stal, dat is flauw) en ik was omringd door mensen, die ik weliswaar van gezicht kende maar nooit mee gesproken had. Maar ja, ‘t is kerst, dus iedereen is vriendelijk.

Dan komt de dominee – een echte en duidelijk geen bankzitter – en die maakt er een interactieve dienst van. We moesten meewerken: handen schudden, kaartjes invullen, kortom dingen doen die duidelijk afweken van het normale patroon, waarbij het doorgeven van een rolletje pepermunt al als storend werd ervaren. En als je in de Kerk om je heen keek, zag je de oogjes gaan glimmen. Die dekselse dominee zag kans om de gesloten deurtjes rondom het hart open te krijgen door zijn eenvoud, vanzelfsprekendheid en vooral de omgang met de vele kinderen.

Dat merkte je ook toen het gelegenheidskoor voor de tweede keer optrad (na het eerste optreden een doodse stilte, die ikzelf als pijnlijk ervoer). Die tweede en derde keer schalde het applaus door de Kapel en waren de lichtjes in de ogen blije gezichten geworden.

Toen merkte ik ook dat de “vreemde” personen om mij heen, hele vriendelijke en gezellige mensen waren waarmee je makkelijk contact kon maken. En als je de gezichtskring nog iets vergrootte, zaten er overal mensen waarvan diezelfde instelling afstraalde.

Toen dacht ik wat een voorrecht het eigenlijk is om met zo’n groep, zo’n gemeente, straks door één deur naar het nieuwe jaar te mogen stappen, begeleid door de kinderen met hun mooie kistjes en hun ernstige snuitjes. Er kwam een fijn gevoel van tevredenheid over me heen. En zo is dat fluiten toen begonnen.

Een kerkganger

Viering eerste kerstdag, dat was heel bijzonder ….

4 jan 2018

1 Reactie

  1. Alwin

    Wat een leuk stukje

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Leven in VRIJHEID met 10 regels?

Zondag 5 mei bevrijdingsdag: 'leven na bevrijding, in vrijheid': makkelijk of niet? God geeft 10 regels mee, waarom? Kom mee op 5 mei vanaf 10.15 uur. Aanvang dienst 10.30 uur. Uitleg thema door ds. Jolande Vandaag is bevrijdingsdag, vieren we altijd 5 mei! We vieren...

Lees meer

Met Hart en Ziel voor Pinksteren

In de Witte kapel in Duiven hebben gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Duiven 650 duiven gevouwen voor de Pinksterdienst in Bolsward. Op zaterdag 8 en zondag 9 juni 2019 is op NPO2 de Pinksterdienstuitzending. Een onderdeel is het laten 'vliegen' van honderden...

Lees meer

Terugblik programma IBO

IBO staat voor Inpiratie, Bezinning en Ontmoeting. PKN Duiven, Zevenaar, Westervoort, Didam en Lathum/Giesbeek hebben een gezamenlijk programma. Voor het seizoen 2018/19 hier een terugblik: Een terugblik op het seizoen 2018-2019. Het kerkelijk seizoen 2018-2019 loopt...

Lees meer

PKN Duiven

Bedankt voor uw bezoek aan deze website. U kunt ons ook vinden op social media. Hieronder vindt u onze Facebook.

Links

Blijf op de hoogte