Fluiten …

Op Kerstdag – zo rond het middaguur – loopt een niet meer zo piepjong figuur naar huis. Ferme stap en fluitend. Het was weliswaar droog maar de temperatuur gaf buiten geen aanleiding tot welke kunstuiting dan ook. Voorbijgangers moesten even glimlachen. Die figuur, beste mensen, was ik en ik kwam terug van de kerstmorgendienst.

Was ‘s morgens al wat vroeger van huis gegaan want je verwacht toch iets meer publiek dan op een normale zondag en dat bleek ook een goed idee te zijn geweest want mijn normale plaatsje achterin was bezet. Er werd een plekje voor mij gevonden (nee, niet een stal, dat is flauw) en ik was omringd door mensen, die ik weliswaar van gezicht kende maar nooit mee gesproken had. Maar ja, ‘t is kerst, dus iedereen is vriendelijk.

Dan komt de dominee – een echte en duidelijk geen bankzitter – en die maakt er een interactieve dienst van. We moesten meewerken: handen schudden, kaartjes invullen, kortom dingen doen die duidelijk afweken van het normale patroon, waarbij het doorgeven van een rolletje pepermunt al als storend werd ervaren. En als je in de Kerk om je heen keek, zag je de oogjes gaan glimmen. Die dekselse dominee zag kans om de gesloten deurtjes rondom het hart open te krijgen door zijn eenvoud, vanzelfsprekendheid en vooral de omgang met de vele kinderen.

Dat merkte je ook toen het gelegenheidskoor voor de tweede keer optrad (na het eerste optreden een doodse stilte, die ikzelf als pijnlijk ervoer). Die tweede en derde keer schalde het applaus door de Kapel en waren de lichtjes in de ogen blije gezichten geworden.

Toen merkte ik ook dat de “vreemde” personen om mij heen, hele vriendelijke en gezellige mensen waren waarmee je makkelijk contact kon maken. En als je de gezichtskring nog iets vergrootte, zaten er overal mensen waarvan diezelfde instelling afstraalde.

Toen dacht ik wat een voorrecht het eigenlijk is om met zo’n groep, zo’n gemeente, straks door één deur naar het nieuwe jaar te mogen stappen, begeleid door de kinderen met hun mooie kistjes en hun ernstige snuitjes. Er kwam een fijn gevoel van tevredenheid over me heen. En zo is dat fluiten toen begonnen.

Een kerkganger

Viering eerste kerstdag, dat was heel bijzonder ….

4 jan 2018

1 Reactie

  1. Alwin

    Wat een leuk stukje

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Jemen

Jemen

Besteding €500 noodhulp: hongersnood Jemen De ergste voedselcrisis ter wereld treft Jemen op dit moment als een mokerslag. Door oorlog dreigen 14 miljoen Jemenieten van honger te sterven. Deze gigantische ramp krijgt nauwelijks aandacht, omdat er bijna niemand het...

Lees meer
Laat je stem horen voor de TOP2000 In Duiven

Laat je stem horen voor de TOP2000 In Duiven

Zondag 30 december om 14 uur houden we een bijzonder evenement. Dan staat de Top2000 centraal. Op de 30e brengen we de top 10 ten gehore. Daarvoor hebben we jullie stemmen nodig. Mail de top 10 door naar top2000duiven@gmail.com en laat minimaal de nummer 1 vergezeld...

Lees meer
Besteding €1000 noodhulp: Lombok en Sulawesi

Besteding €1000 noodhulp: Lombok en Sulawesi

Meer dan 2000 mensen hebben de aardbevingen en tsunami op de Indonesische eilanden Lombok en Sulawesi niet overleeft. Honderden mensen zijn zwaargewond. Huizen zijn verwoest, wegen zijn afgesloten en de stroomvoorzieningen zijn beschadigd. Er is een grote...

Lees meer

PKN Duiven

Bedankt voor uw bezoek aan deze website. U kunt ons ook vinden op social media. Hieronder vindt u onze Facebook.

Links

Blijf op de hoogte