Terugblik op de pelgrimswandeling van 25 januari 2020

Op 25 januari maakten we de derde pelgrimswandeling van dit seizoen.

Met een grote groep van 20 personen uit Westervoort, Duiven, Zevenaar en Didam gaan we vanuit Didam naar het mooie stadje ’s Heerenberg met het prachtige kasteel Huis Bergh. Het eerste stukje naar het kasteel lopen we in stilte om de omgeving op ons in te laten werken. Bij het kasteel staan we stil en horen we informatie over het kasteel en de omgeving. Het kasteel dateert uit 1250 en kwam, nadat het veel had meegemaakt, in 1912 in handen van Jan Herman van Heek, die er ook een kunstcollectie verzamelde. Hier hangt o.a. een schilderij van Jheronimus Bosch: de bruiloft te Kana.Via de Plantage, waar we een prachtig uitzicht hebben op het stiftkerkje in Hoog Elten,  lopen we door naar Gouden Handen, het vroegere klooster Don Rua, of St. Bonifatiusklooster. Tussen 1975 en 1999 was dit het grootste creativiteitscentrum voor amateurs in de wereld. Helaas kwam het ook negatief in het nieuws als het ging over misbruik in de katholieke kerken en kloosters. Nu is er een woonzorgcentrum gevestigd en ook de raadszaal van de gemeente Montferland. We lopen door de kloostertuin met 14 kapelletjes en zien een kruiswegstatie.

Onder een lange rozenboog staan we, o.l.v. ds. Jolande uit Duiven, stil bij het thema van deze pelgrimstocht: “Op zoek naar een schuilplaats”. Uiteindelijk verlaten we ’s Heerenberg en lopen langs de grens met Duitsland over een struinpad. Mooi, maar wel een beetje drassig.
Tijdens de lunch, die we staande op moeten eten, want er zijn helaas geen bankjes, hebben we een prachtig uitzicht op de molen van ’s Heerenberg. We lopen terug door de Plantage en zingen samen: “Mag ik dan bij jou…?” Van Claudia de Breij. Als we bij het kasteel komen met het naastgelegen restaurant drinken we ter afsluiting een kopje koffie  en warmen we weer een beetje op, want we hebben het wel koud gekregen. Maar de gezelligheid en de prachtige omgeving maken dat ruimschoots goed.De volgende pelgrimswandeling is op zaterdag 28 maart. Dan gaan we vanuit Westervoort naar het Deelerwoud.

Henk Bonnink, lid werkgroep Inspiratie, Bezinning en Ontmoeting.