Nieuws van Shree Prathana Mahila Samaj (SPMS) uit Nepal
De Protestantse Gemeente Duiven steunt sinds een aantal jaren SPMS. In mei 2019 heeft onze contactpersoon Henk Blom een bezoek gebracht aan Urmila, de oprichtster van SPMS. Via deze weg willen wij graag een samenvatting van dit bezoek met jullie delen.

Nieuwe dakisolatie is een verbetering!
De dakisolatie die met financiële steun van de Protestantse Gemeente Duiven is aangebracht in de nieuwe school werkt goed. Henk geeft aan dat het heel veel scheelt in geluid en temperatuur. Daarnaast ziet het nieuwe schoolgebouw (4 klasklokalen) er netjes uit, een hele verbetering! Het nieuwe schoolgebouw heeft voor veel nieuwe aanmeldingen gezorgd. Helaas zijn er door een ongeluk ook weer wat kinderen van school gehaald…

Een ongelukkig ongeluk
Urmila vertelde dat een tweejarig schoolmeisje van een loopfiets is gevallen. In het ziekenhuis bleek dat het meisje haar arm heeft gebroken. De kosten van het onderzoek en eerste hulp zijn door de school betaald. De kosten van de behandeling hebben de ouders zelf betaald, deze waren voor de school te hoog. Familie en buren van het gezin vonden dat de school ook de behandeling had moeten betalen. Zij zijn daarop met roddelpraatjes gaan strooien, waardoor een groot aantal ouders hun kinderen van school heeft gehaald en naar een andere school heeft gestuurd. Urmila is hier erg verdrietig over en maakt zich veel zorgen. Toch probeert zij na te denken over manieren om met deze situatie om te gaan en om nieuwe kinderen aan te trekken.

Analfabete en kansarme vrouwen
Net buiten de poort van de school bevindt zich het naaiatelier. Op dit moment staan er drie naaimachines, waarop ook les wordt gegeven. De producten die gemaakt worden zien er netjes uit en worden verkocht op de bazaar. Met name tijdens drukke tijden (bruiloften, feesten) hebben ze het erg druk. Ze behalen een kleine winst en de vrouwen die er werken kunnen er de schoolgelden van de kinderen mee betalen. Daarnaast zijn er op dit moment 12 vrouwen die een alfabetiseringscursus volgen.

Meer weten of lid worden van het Cluster ZWO?
Wil je meer informatie over SPMS of wil je het Cluster ZWO versterken? Je bent van harte welkom! Stuur een berichtje naar zwocoordinator@pkn-duiven.nl.

Het Cluster ZWO
Erna ter Maat, Mieke Lesuis, Donja Mijnarends en Paul Vlaardingerbroek