Geef licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland

Tijdens advent geven we in de kerk aandacht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland.

Iedere week hoort u het verhaal in de dienst van een kind dat is gevlucht voor oorlogsgeweld en terecht is gekomen in een kamp in Griekenland.

Vanaf de eerste advent kunt u een magazine van Kerkinactie meenemen vanuit de kerk. Voor thuis kunt u de adventslinger maken, waar de verhalen van vier vluchtelingenkinderen op staan.

Juist met advent staan we stil bij wat komt: de geboorte van Jezus, door God gezonden om licht en leven te brengen. De toekomst is van God. Vanuit dat geloof delen we hoop en vertrouwen met de mensen om ons heen. Doe mee, geef licht!

Gammele tenten. Extreme kou of juist ondraaglijke hitte. Onveiligheid, gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen. En jarenlang, onzeker wachten. Dat is de realiteit waarin duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen opgroeien.

Via drie partnerorganisaties helpt Kerk in Actie hen met voedsel, kleding, zorg en onderwijs. Partner Borderline laat vluchtelingen bij aankomst op Lesbos op krachten komen door ze eten en drinken aan te bieden. Daarna krijgen ze hulp bij het invullen van officiƫle documenten. Op een eigen school kunnen vluchtelingenkinderen van 6 tot 17 jaar lessen Engels, Grieks en wiskunde volgen.

Partner Synyparxis geeft zorg en begeleiding aan alleenreizende minderjarige vluchtelingen in vier opvangcentra op het Griekse vasteland. In de voedselkeuken van partner Apostoli in Athene krijgen vluchtelingen en dakloze Grieken elke dag een maaltijd. Arme gezinnen krijgen elke maand een voedselpakket en in vluchtelingenkampen worden zeep en andere spullen voor persoonlijke verzorging uitgedeeld.

Cluster ZWO

Paul, Donja, Erna en Mieke