Fluiten …

Op Kerstdag – zo rond het middaguur – loopt een niet meer zo piepjong figuur naar huis. Ferme stap en fluitend. Het was weliswaar droog maar de temperatuur gaf buiten geen aanleiding tot welke kunstuiting dan ook. Voorbijgangers moesten even glimlachen. Die figuur, beste mensen, was ik en ik kwam terug van de kerstmorgendienst.

Was ‘s morgens al wat vroeger van huis gegaan want je verwacht toch iets meer publiek dan op een normale zondag en dat bleek ook een goed idee te zijn geweest want mijn normale plaatsje achterin was bezet. Er werd een plekje voor mij gevonden (nee, niet een stal, dat is flauw) en ik was omringd door mensen, die ik weliswaar van gezicht kende maar nooit mee gesproken had. Maar ja, ‘t is kerst, dus iedereen is vriendelijk.

Dan komt de dominee – een echte en duidelijk geen bankzitter – en die maakt er een interactieve dienst van. We moesten meewerken: handen schudden, kaartjes invullen, kortom dingen doen die duidelijk afweken van het normale patroon, waarbij het doorgeven van een rolletje pepermunt al als storend werd ervaren. En als je in de Kerk om je heen keek, zag je de oogjes gaan glimmen. Die dekselse dominee zag kans om de gesloten deurtjes rondom het hart open te krijgen door zijn eenvoud, vanzelfsprekendheid en vooral de omgang met de vele kinderen.

Dat merkte je ook toen het gelegenheidskoor voor de tweede keer optrad (na het eerste optreden een doodse stilte, die ikzelf als pijnlijk ervoer). Die tweede en derde keer schalde het applaus door de Kapel en waren de lichtjes in de ogen blije gezichten geworden.

Toen merkte ik ook dat de “vreemde” personen om mij heen, hele vriendelijke en gezellige mensen waren waarmee je makkelijk contact kon maken. En als je de gezichtskring nog iets vergrootte, zaten er overal mensen waarvan diezelfde instelling afstraalde.

Toen dacht ik wat een voorrecht het eigenlijk is om met zo’n groep, zo’n gemeente, straks door één deur naar het nieuwe jaar te mogen stappen, begeleid door de kinderen met hun mooie kistjes en hun ernstige snuitjes. Er kwam een fijn gevoel van tevredenheid over me heen. En zo is dat fluiten toen begonnen.

Een kerkganger

Viering eerste kerstdag, dat was heel bijzonder ….

4 jan 2018

1 Reactie

  1. Alwin

    Wat een leuk stukje

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Lopers gevraagd

Lopers gevraagd

Lopers gevraagd voor Actie Kerkbalans en ZWO  Draag jij ook een steentje bij? Op 21 januari gaat de Actie Kerkbalans 2018 en de Actie ZWO van start. De acties zijn onze belangrijkste bron van inkomsten om ons eigen werk te kunnen doen en te helpen bij nood in de...

Lees meer
Heeft u nieuws te delen?

Heeft u nieuws te delen?

Onze nieuwe website geeft onze gemeente de mogelijkheid om makkelijk nieuws te delen met iedereen. Daarvan zijn de eerste nieuwsberichten ten tijde van de lancering van deze website wel het bewijs. Maar het kan goed zijn dat je graag iets zou willen delen met de...

Lees meer
Opknapbeurt consistorie in volle gang

Opknapbeurt consistorie in volle gang

    De komst van Jolande van Baardewijk is een goede aanleiding om de consistorie een opknapbeurt te geven. Jolande woont in Loil bij Didam en daarom moet er een werkruimte zijn voor Jolande in de SOW Kapel in Duiven. Zo kan Jolande met ingang van 1 januari...

Lees meer

PKN Duiven

Bedankt voor uw bezoek aan deze website. U kunt ons ook vinden op social media. Hieronder vindt u onze Facebook.

Blijf op de hoogte